När det handlar om stilar inom karate kommer du att behöva känna till lite om karatens historia. Är du den som har intresse av karate och har tränat under många år kanske du redan har dessa kunskaper. Dock är det inte alla som känner till alla de olika stilar som finns inom karate. Karate är en kampsport som egentligen betyder ”tom hand” och härstammar från Okinawa som ligger söder om Japan. I karate ingårstilar det mycket influenser av kung-fu, som fördes till denna ö av kineser. Från början fanns det fyra olika grundstilar i karate, men nu är det bara tre stilar som finns kvar.

Dessa tre stilar inom karate är Naha-te, Shuri-te och Tomari-te som alla härstammar från ön Okinawa där de sedan har förts vidare ut över världen och utvecklats på olika sätt. Naha-te är den typ av karate som förknippas med korta cirkulära rörelser. Här handlar det om kamp på nära håll och en stor del av träningen har med andningen att göra. Gällande Shuri-te kännetecknas denna typ av långa och kraftfulla rörelser. Detta är den vanligaste av alla stilar inom karate och har införlivats i Shotokan karate. Tomari-te är den av de tre stilarna som blandar de två andra i en balanserad kombination.

Ibland benämns stilar inom karate felaktigt

De olika typerna av karate som beskrivits ovan är alltså de stilar som finns inom denna sport. Här ska inte dessa förknippas med, som de många gånger gör, Shotokan, Matsubayashi och andra grenar inom karate. Det är heller inte rätt att säga Kata eller Kumité som en benämning av stil inom karate, utan detta är enbart begrepp för hur du använder din karate. Är du intresserad av att börja träna karate kan denna information vara något som får dig att kunna dela upp de olika begreppen på rätt sätt.